Inför mitt besök

När du kontaktar mig för första gången vill jag har uppgift om hästens: ras, storlek och ålder pågående eller tidigare sjukdomar och/eller hovproblem, skostorlek om möjligt.
Vid första besöket kommer jag ställa fler ingånde frågor där du som hästägare får berätta mer om din häst.

Viktigt att ha med sig rätt grejer!
Senast ett par dagar innan mitt besök hos dig vill jag veta om du vill ha någonting extra såsom fler broddhål, sulor eller sliding plates. Jag har ridskor med två broddhål med mig i bilen.

Hjälp mig göra ett så bra arbete som möjligt!
Se till att hästen är torr och ren. Torr lera dammar och kan orsaka luftvägsproblem både för mig och din häst. Jag föredrar dock en ”torr”, lerig häst än blöta ben.

God belysning är mycket viktigt!
Håll skoplatsen är så fri som möjligt från saker som jag eller hästen kan skada oss på. Exempel på detta kan vara utstickande krokar och täckeshängare. Jag behöver även plats framför och bakom hästen.

En lugn miljö kan vara avgörande för vissa hästar. Vet du med dig att din häst behöver lugn och ro, välj då gärna en tid då du vet att det är lugnt i stallet. Vissa hästar kan även behöva sällskap av en annan häst. En lugn miljö gör även mig glad! Att slippa flytta mig för skottkärror och annat spring gör att jag kan koncentrera mig mer på hästen och skoningen.

Tänk på min rygg! Håll skoplatsen så dragfri som möjligt.
Vid vintertid och minusgrader önskar jag en så varm skoplats som möjligt då jag måste klä mig smidigt och enbart kan använda handskar av tunnare slag. En värmefläkt i ett kallstall några timmar innan mitt besök brukar göra susen!

Lär känna din häst och vad som fungerar bäst för den! Motion före en skoning är oftast bara positivt då många stressade hästar blir lugna och stela muskler värms upp men lagom är bäst, även träningsvärk kan komma att påverka hästen negativt.

Slutligen! 
Har du en ”strulig” häst, ta ett djupt andetag och slappna av. Tänk på hur mycket du påverkar hästen genom att spänna dig för oro att den inte ska sköta sig. I de flesta fallen går det ju bra!