Tips & råd

Leriga hagar?
Det gäller att vara extra vaksam för strålröta nu. Brukar kännas på lukten när ni kratsar hovarna. En god idé är att göra rent hovarna och då speciellt strålen med t ex Virkon S och smeta på tjära en gång varannan vecka i förebyggande syfte. Virkonet tar kål på bakterier, svamp och virus, tjäran torkar upp.

Torrt i backen? Torra hovar…
Om du tycker din häst är torr om strålen och ballarna, smörj då in dem med olja. Babyolja brukar fungera bra. Har du ingen hemma så kan du ta vanlig matolja, t ex rapsolja. När strålen och ballarna torkar ut bildas nämligen torrsprickor. Dessa kan bli rätt djupa, orsaka smärta och i vissa fall t o m blöda. När marken blir blöt och lerig igen, eller om hästen står i träck och urin kan svamp och bakterier leta sig upp i sprickorna och orsaka svåra infektioner. Undvik ”hovoljor” eller andra preparat som innehåller tjära. Tjäran torkar ut hoven. (Tjära är, med sin uttorkande effekt, däremot bra vid behandling av strålröta). Smörj in strålen och ballarna rikligt en gång varje dag så länge vädret är torrt. Passa på att massera in lite olja i kronranden när du ändå håller på!

Vårtider! Fångtider…
Våren är underbar på många sätt! Man kan rida ut utan att behöva pälsa på sig sjutton lager kläder, inga broddar att skruva på och av och inga frusna fötter. Solen ger oss en ny energi och för oss som jobbar utomhus lite färg i ansiktet. Låt det få vara så underbart, men i allt det sköna- skänk en extra tanke till din häst.

Har du kanske en häst som tidigare haft fång och är ”fångkänslig”? Tänk då på att gräset börjar växa i de flesta hagar. Även om din häst äter av gräset på dagtid vill jag be er vara speciellt uppmärksamma vid kväll, natt och morgon då frost och/eller dagg gör gräset ”starkare” och därmed ökar risken för fång.

Förstärkt digitalpuls kan vara ett symtom. Lär känna din hästs digitalpuls! Du känner den lättast vid sidan av kotan. Om du känner på hästens puls när den är frisk, mår bra och hagen är gräsfri kan du snabbare uppfatta förändringar i ett tidigt skede av fång. Lägg även baksidan av handen mot hovväggen för att upptäcka ev ökad värme. Vill din häst inte ta ut steget eller avlastar framhovarna kan fång vara orsaken. Skulle din häst insjukna eller om du ens misstänker att allt inte står rätt till, ring då gärna en gång för mycket!